‹ TORSALVO Künye
🇷🇺 T-14 Armata
Ana muharebe tankı · Uralvagonzavod (Ural Taşıt-Yapım Tasarım Bürosu) · ~2024 · hizmette
Mürettebatı insansız tareti yerine gövdedeki zırhlı kapsüle alan, kağıt üzerinde devrimci ama sahada hâlâ kanıtlanmamış Rus yeni nesil tankı.
Teknik özellikler
- Sınıf: 4. nesil ana muharebe tankı (insansız taret)
- Motor: 12N360 (A-85-3A) turbo dizel, 1.500 bg
- Hız: 75-80 km/sa (tahmini)
- Menzil: 500+ km harekât menzili
- Mürettebat: 3 kişi — gövde önünde tek zırhlı kapsülde
- Silah: 125 mm 2A82-1M yivsiz top (insansız tarette)
- Koruma: Afganit aktif koruma (APS) + Malachit çift-katmanlı ERA
- Üretim: Sınai üretim iddiası 2021; gerçekte ‘düşük onlu’ adet
Yener: M1 Abrams — mürettebat yerleşimi: kapsül izolasyonu taret-içi mürettebata karşı teoride daha hayatta-kalır, Leopard 2A7 — entegre APS (Afganit) standart, batılı tanklar APS'i sonradan ekliyor
Yenilir: M1 Abrams — olgunluk ve sayı: binlerce muharebe-kanıtlı Abrams'a karşı düşük onlu adet, sahada test edilmemiş, Leopard 2A7 — güvenilirlik ve maliyet-etkinlik: Leopard kanıtlı seri üretim, Armata pahalı olduğu için cepheden çekildi, Challenger 2 — kanıtlanmış zırh dayanıklılığı: Challenger muharebede dövüldü, Armata yalnız deneysel atışla sınandı
İnsansız taret mürettebatı yangından/patlamadan korur ama Rusya tankı pahalı bulup cepheye sürmediği için bu avantaj kâğıtta kaldı.
İlişkili sistemler
Aynı üretici (Uralvagonzavod (Ural Taşıt-Yapım Tasarım Bürosu)): T-90M Proryv
İlgili sistemler (Kara): SİPER, HİSAR-O+, HİSAR-A+, SUNGUR, KORKUT, Tayfun, GÜRZ, S-400 Triumf, Patriot (PAC-3), Bora